Boottocht Ronquières naar Strépy-Thieu (retour fiets of bus)

29 juli 2023

Boottocht over het Hellend Vlak van Ronquières naar de grote scheepslift van Strépy-Thieu

Het kanaal Charleroi-Brussel verbindt de vroegere steenkoolbekkens van Charleroi met de haven van Brussel. In de 20ste eeuw werd het steeds belangrijker dat meer en grotere schepen met hun kolen, staal en bouwmaterialen vlot tussen Wallonië en Brussel konden varen, hetgeen onmogelijk was met de vele kleine sluizen op het oude kanaal….

In 1957 startte men met de aanleg van een nieuw breder en dieper kanaal en met de bouw van een ‘Hellend Vlak’ over een lengte van 1400m.

De 16 kleine sluizen op het oude kanaal Charleroi-Brussel konden in één keer vervangen worden door deze ene constructie. Het Hellend Vlak van Ronquières werd in 1968 in gebruik genomen.

Onze boottocht start aan de benedenzijde van dit Hellend Vlak. Met de boot in een groot waterbassin ‘sporen’ we het Hellend Vlak naar boven en overbruggen we een hoogteverschil van 68m. Boven gekomen zetten we koers richting Seneffe, waar het kanaal Charleroi-Brussel en het nieuwe Centrumkanaal samenvloeien. We varen door een landelijk, licht glooiend landschap.

Een korte stop te Houdeng-Goegnies biedt de mogelijkheid om de hydraulische scheepslift nr.1, gelegen op het historisch Centrumkanaal te bezoeken. De site werd geklasseerd als Unesco-werelderfgoed.

Vervolgens varen we verder op het nieuwe Centrumkanaal. Over een lengte van zo’n 500m werd dit kanaal als een soort ‘aquaduct’ (pont de canal) hoog boven het Henegouwse landschap aangelegd. Onder het genot van een hapje en een drankje kan je vanaf het dek van het schip genieten van een weids uitzicht over de omgeving.

Ten slotte bereiken we de grote scheepslift van Strépy-Thieu. Na een afdaling van 73m in deze indrukwekkende kabellift (de grootste van Europa) varen we tot de kaai van Thieu, waar onze boottocht eindigt.

Aankomst te Thieu : +/- 16:00

Daarna fietsen we terug, een +/- 35 km terug via het jaagpad, voornamelijk langs het oude kanaal van Charleroi naar Ronquières.

Ofwel kan je terugkeren met de bus.

Datum : Zaterdag 29 juli, vertrek om 10u – bijeenkomst om 09u30

Vertrekplaats :  aan de voet van Ronquières

GPS instellingen: 50.6073, 4.223356

Parking: kruispunt van Rue de Chenu en Rue Rosemont 7090 Braine-le-Comte

Deelnemers : max 25 personen

Meebrengen : Picknick mag, geen eigen dranken

Deelname boottocht (met gids) + terugkeer met fiets : € 31 – VOLZET

Deelname boottocht (met gids) + terugkeer met bus : € 38

Inschrijving : via onderstaande link, deadline:  12 maart

Info : Lydia@vertrek.be

Begeleiding : Lydia (ik rij terug met de fiets)

 

 

Deze uitstap is VOLZET.

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0475 391619
info@vertrek.be
Bank
Bank: BE67 7343 4419 2987
BTW: BE0450.262.617

© VZW het Vertrek 2024 ~ website door WEN Kunst Webdesign