Ermelindiswandeling Meldert-Hoegaarden
5 juli 2020
Met Ermelindis langs Schoor en Jordaan
Wij verkennen Meldert in Hoegaarden, een typisch Brabants dorp, van Merovingische origine, een grensgeval vroeger tussen het hertogdom Brabant en het prinsbisdom Luik, nu tussen Vlaanderen en Wallonië. Wij verdelen onze verkenning in twee wandelingen die telkens in het dorpscentrum vertrekken en terugkomen.
De voormiddagwandeling voert ons meteen door het uitgestrekte kasteeldomein naar het neogotische kasteel van de graven d’Oultremont. Vandaar steken wij de taalgrens over langs de Schoorvallei en wandelen het nu Waalse Sluizen binnen. In dit ingeslapen dorpje bewonderen wij de oude hoeves in de typische gobertangesteen. Langs de kasteelhoeve La Tourette wandelen wij richting Sclimpré, een boerengehucht verscholen in het heuvelend land. Ook Cabourse is zo’n ruraal geval met zijn oude boerderijen. Gaat heeft een Vlaamse en een Waalse kant. Aan de St Quirinus kapel keren wij resoluut terug naar de Vlaamse kant. Een holle weg leidt ons naar weer zo’n monumentale hoeve, Hof ter Meren. Langs de rand van het kasteeldomein en villa Huilewind ( of Hurlevent)keren wij weer terug naar het dorpscentrum van Meldert.
Onze namiddagwandeling leidt door zeer heuvelachtig terrein over bijna uitsluitend veldwegen en onverharde paden. Wij starten aan de St Ermelindiskerk in het dorpscentrum Na en kort bezoek aan de kapel van St-Ermelindis vertrekken wij aan de historische pastorij langs de St Laurentiusstraat en het kerkhof in de richting van de Molenbeekvallei. Meteen bevinden wij ons in een landschappelijk zeer waardevol gebied en een beschermd natuurgebied. Na de Galg verlaten wij in China even de beboste valleirand en klimmen naar de open velden waar te midden van de fruitboomgaarden de uitkijktoren ‘Pallox’ ons wenkt. Vandaar kiezen wij resoluut het pad richting één van de stemmigste dorpjes van Vlaanderen, het Middeleeuwse Hoksem. Helaas is er aan de aloude St Jan Evangelistkerk en de watermolen geen gelegenheid tot een terrasje. Dus moeten wij verder. Langs de St Jansstraat en de Persstraat( van de vroegere wijnpers die hier in de Middeleeuwen dienst deed ) kiezen wij resoluut voor de bucolische natuur van de Jordaanvallei. Wij volgen die tot bijna in het dorp van Willebringen. Om bijbels te blijven kiezen wij de richting Babelom, een boerengehucht zoals je er geen meer vind in Vlaanderen. Voor de poort van de statige Carolushoeve dalen wij langs een holle weg terug af naar de Molenbeekvallei. Die voert ons naar het dorpscentrum van Meldert. Na een schier verborgen pad staat ineens een Middeleeuwse donjon voor ons, in de achtertuin van de statige Prins-Kardinaal hoeve. En zo keren wij op onze stappen terug naar ons vertrekpunt.
Datum: Zondag 5 juli om 10u30( 1ste wandeltocht) en 14u ( 2de wandeltocht)
Vertrek: Aan de dorpskerk van Meldert. In de directe buurt is ruim parkeergelegenheid
Afstand: 1ste wandeltocht= 7,5 km. 2de wandeltocht= 9,5 km. Voor de tweede tocht is zeker waterdicht schoeisel nodig want sommige onverharde paden leiden door moerassig gebied.
Eetgelegenheid: Aan het vertrek- en aankomstpunt is de beste frituur van Vlaams-Brabant, Fridl. En er zijn twee gezellige dorpscafés en een heus restaurant ( De Stoofpot).
Deelname: 2,5 euro ter plaatse aan de begeleider te betalen. Omdat beide wandelingen op zelfde plaats vertrekken en terugkomen kan ook voor één wandeltocht worden ingeschreven.
Aantal deelnemers: maximum 15 deelnemers + 1 begeleider
Inschrijving: via Georges@vertrek.be
Begeleiding: Georges ( 0496/10.83.63) enkel op dag zelf.
Deze uitstap is VOLZET.