Jauche: Wandelen langs de grotten

4 juli 2021

Deze namiddagwandeling gaat van start op de ruime parking( onder bomen voor schaduw!) langs de Rue de Folx-les-Caves in het centrum van Jauche.
Eerst verkennen wij deze oude hoofdplaats van een seigneurie: mooie  18de en 19de eeuwse huizen, enkele mooie Brabantse hoeves, het kerkplein met het kasteel. Wij vervolgen langs de oevers van het riviertje de Kleine Gete die langs Jauche stroomt om dan langs een in het groen verborgen pad richting de velden te stappen. Hier doorkruisen wij het beboste domein van het vroegere sanatorium de Hemptinne, waar wij even verpozen in de schaduw van majestueuze bomen.
Via de dreef naar het goed klimmen wij naar het hoogste punt van onze tocht, 160 m, van waar wij een geweldig panorama krijgen op de streek( tot de Maasvallei!). Dan volgt een eindeloos lijkende veldweg, soms dalend en dan klimmend, in de richting van Autre-Eglise en Folx-les-Caves. Wij dalen af tot in de bucolische vallei van de Kleine Gete, waar ook de toegang is naar het fameuze grottencomplex ( Optie: een geleid bezoek aan het publiek gedeelte van dit ondergronds complex). Langs de vallei, parallel met de RaVel, keren wij naar het centrum van Jauche terug waar wij op de Grand Place op het terras van het typische Waals café, La Rustique, de wandeling besluiten met een lekkere pint.

Datum: Zondag 4 juli om 14u. Einde van de wandeling is voorzien rond 17u ( of 18u 30 naargelang de optie).

Vertrek: Parkingplaats aan begin van de Rue de Folx-les-Caves (kruising met de N240 Jodoigne-Hannut) in het centrum van Jauche.

Afstand: 9,1 km overwegend veldwegen en bospaden behalve in Jauche zelf ( verkeersarme straten). Onze tocht voert door een heuvelachtig landschap maar er zijn geen echt steile delen. De wegen zijn grotendeels onverhard; dus zeker aangepast schoeisel. Wij doorkruisen naast bos ook open velden; zorg dus bij warm zomerweer voor voldoende water onderweg.

Eetgelegenheid: Onderweg is er geen gelegenheid om iets te gebruiken ( ook niet meer aan de grotten). In Jauche is ruim gelegenheid om te eten en te drinken: naast twee frituren zijn er een viertal restaurants( Franse, Europese en Chinese keuken).

Deelname:  Bij de start een bijdrage van 3 euro aan de begeleider (liefst gepast geld). Indien geleid bezoek aan de grotten is er een toegangsgeld( huidige prijs niet bekend).

Inschrijving: via onderstaande link

Info: georges@vertrek.be

Begeleiding: Georges; tel 0496/108363 enkel op de dag zelf.

Deelnemers: Het maximum aantal deelnemers wordt beperkt tot 15 + 1 begeleider. De deelnemers worden uiterlijk één week voor de wandeltocht door de begeleider nog herinnerd en krijgen eventueel bijkomende informatie.

 

Aanmelden voor deze daguitstap

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0475 391619
info@vertrek.be
Bank
Bank: BE67 7343 4419 2987
BTW: BE0450.262.617

© VZW het Vertrek 2024 ~ website door WEN Kunst Webdesign