Van Florival naar Jodoigne

23 januari 2022

Als je van Brussel naar Luik gaat, denk je wellicht meteen aan de E40, één van onze meeste gekende snelwegen, ofwel aan de trein.  Maar je kan dat natuurlijk ook te voet doen.  Dan neem je best niet de E40, maar wel de GR 579.  Dit lange afstandspad leidt je door een gevarieerd landschap van bossen, velden, dorpjes op grondgebeid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en ten slotte de provincie Luik. Met de wagen doe je dat op een goed uur, te voet duurt het wat langer, al is dat natuurlijk een understatement.  Maar dat doet er ook niet toe.  Wij nemen dan ook de tijd om te genieten van die verschillende landschappen onderweg en hebben niet de ambitie om zelfs maar op 1 dag deze afstand te overbruggen.  Het totale traject biedt ons nog heel wat toekomstige wandelmogelijkheden.  Vandaag houden we het bij een traject van 22 km, zowat in het midden van deze GR.  We starten net over de taalgrens, in Florival en wandelen door een eerder agrarisch landschap. We zitten hier in het Waals-Brabantse Haspengouw, met veel uitgestrekte landerijen en zo nu en dan een holle weg.  Op ons traject komen we ook langs enkele kasteelhoeves.  Tussen de landerijen liggen verstilde kleine dorpjes.  We eindigen onze tocht in het stadje Jodoigne (Geldenaken).

Het wordt geen sprint, maar we houden er toch het tempo goed in, zodat we voordat het donker wordt Jodoigne bereiken.  Uiteraard met zo nu en dan een korte pauze om bij te tanken, een tussendoortje te eten of even te verpozen bij een mooi landschap.

Inschrijven via de website.  Je krijgt vrijdag of zaterdag voor de activiteit nog een mailtje met de laatste nodige info en deelnemerslijst.  Bekijk dus zeker daags voor de dagtocht nog even je mailbox, want bij uitzonderlijk slecht weer kan deze tocht geannuleerd worden alsook ten gevolge van eventueel nieuwe coronamaatregels..

Vervoersinfo:

We vertrekken aan het station (treinhalte) in Florival, om 10u20, na de aankomst van de trein uit Leuven.

In Jodoigne nemen we de bus (De Lijn) naar Tienen, vanwaar je met de trein naar huis kan (of terug naar Leuven – zie oa mensen die met de wagen komen).

Voor de treinreizigers is wellicht een weekendbiljet h/t naar Tienen het  interessantste.  Je moet dan wel nog een ticket Leuven – Florival voorzien (enkele mensen die cash gepast betalen kunnen bij de begeleider een rit op de Local Multi kaart kopen à 2,80 euro voor de rit).

Mensen die met de wagen willen komen hebben twee opties:

Ofwel naar Tienen betaalparking bij het station) en dan met de trein via Leuven naar Florival.  Terug met De Lijn naar Tienen, vanuit Jodoigne.

Ofwel naar Leuven (betaalparking bij het station) en dan met de trein naar Florival en terug vanuit Jodigne met De Lijn naar Tienen en dan met de trein naar Leuven.

Wanneer:  zondag 23 januari 10u20.

Wat : ongeveer 22 km aan normale wandelsnelheid, zoveel mogelijk over niet-verharde paden.

Waar : Station van Florival.

Meebrengen: picknick en eventueel tussendoortjes, voldoende drinkwater, degelijke wandelschoenen,  ev. regenjasje en paraplu, wat kleingeld (voor de deelname en eventueel een rit op de ‘local multikaart’ van de begeleider), mondmasker voor op het openbaar vervoer en andere plaatsen waar afstand houden moeilijk is, ontsmettende alcoholgel,  Lijnkaart of je abonnement van De Lijn (betalen per sms of via De Lijn app of sommige bankapps kan ook, cash echter niet).

Begeleiding : Gerd      gerd@vertrek.be

Deelname : 3 € (ter plaatse te betalen aan de begeleider, graag gepast, opdat we niet te veel tijd verliezen met wisselen).

 

 

Aanmelden voor deze daguitstap

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0475 391619
info@vertrek.be
Bank
Bank: BE67 7343 4419 2987
BTW: BE0450.262.617

© VZW het Vertrek 2024 ~ website door WEN Kunst Webdesign