Van Grimminge naar de Bosberg

28 november 2021

Schrijf je enkel in voor deze wandeling als je zeker weet dat je gaat deelnemen.

Wie kent de streek van Geraardsbergen niet, bekend om zijn Muur, de kapel op den Oudenberg, het echte Manneken Pis en natuurlijk de lekkere mattetaart ?

Vandaag vertrekken we op het stemmige dorpsplein van Grimminge (deelgemeente van de stad Geraardsbergen) en wandelen we vrolijk maar zeker niet ‘grimmig’ richting Bosberg door een zandlemige bodem van de Denderstreek.  Langsheen dromerige stille landschappen met knotwilgen en beekjes passeren we door het mooie Raspaillebos.  De aandachtige wandelaar zal ongetwijfeld de Juffrouwkapel- tussen de bomen verscholen – opmerken.  Het Raspaillebos is steeds een mystiek oord vol sterke verhalen en wonderbaarlijke legenden geweest en daar maakt ’t Iffraken (zoals men in het lokaal dialect zegt) onlosmakelijk deel van uit. Het bos bood in de middeleeuwen onderdak aan bendes die er kwamen schuilen na hun plundertochten. Ook rovershoofdman Jan De Lichte zocht beschutting in het dichte woud. In de tweede helft van de 19 de eeuw werd in het bos nabij een bron een kapelletje gebouwd, toegewijd aan de heilige Appolonia.  Wie van de stekende tandpijn verlost wilde worden, ging er langs voor een schietgebedje.  Die locatie zou overigens ooit als Keltische cultusplaats dienst hebben gedaan. Nadien komen we aan het educatief centrum en bezoekerscentrum de Helix dat educatie en vorming rond milieu, natuur en duurzame ontwikkeling stimuleert en ondersteunt.  Afwisselend zijn er verharde en onverharde veldwegen welke zeker in de Denderregio drassig kunnen zijn in deze tijd van het jaar. We bekijken ter plaatse onderweg of een pauze in een plaatselijke taverne mogelijk is.

Datum :  Zondag 28 november 2021 om 13u30.

Vertrek : Dorpsplein van Grimminge ter hoogte van restaurant Suskewiet

Afstand : 11,5 km (aanpassing mogelijk naargelang omstandigheden)

Deelnemers  : max 15 deelnemers

Meebrengen:
  Covid Safe Ticket is verplicht ! , degelijke waterdichte wandelschoenen (plaatselijk drassig), flesje water en gezonde snack

Deelname: 3 € ter plaatse aan de begeleider te betalen (gepast geld voorzien aub)

Inschrijving:  via onderstaande link, een paar dagen voor aanvang van de activiteit ontvang je een mail met de laatste praktische info alsook de deelnemerslijst. Om geen plaats in te nemen van mensen die graag zouden deelnemen, wordt gevraagd  je enkel in te schrijven voor deze wandeling als je zeker weet dat je gaat deelnemen.

Info:  Herman@vertrek.be

Begeleiding: Herman.

Deze uitstap is VOLZET.

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0475 391619
info@vertrek.be
Bank
Bank: BE67 7343 4419 2987
BTW: BE0450.262.617

© VZW het Vertrek 2024 ~ website door WEN Kunst Webdesign