Van Orp-le-Petit naar Jodoigne

13 mei 2021

We trekken naar het oostelijk deel van de provincie Waals-Brabant, net onder de (taal)grens met Vlaams-Brabant.  Het belooft een mooie maar lange en enigszins avontuurlijke wandeldag te worden.  Maar gezien het voor velen een verlengd weekend is, misschien de ideale gelegenheid om deze uitdaging aan te gaan.  Op zich zeker geen moeilijke tocht qua wandelpaden, maar zo nu en dan zal het misschien een beetje zoeken zijn welk pad te volgen, gezien we regelmatig over veldwegen of kasseiwegen wandelen te midden val uitgestrekte velden, waardoor er weinig mogelijkheden tot markering zijn.  Zo nu en dan wandelen we over oude holle wegen en passeren we oude grote boerderijen.

We starten onze wandeling in Orp-le-Petit en komen al meteen nabij enkele kasteeltjes, het Château Rose en het Kasteel Orp. We bevinden ons hier in het Waalse gedeelte van Haspengouw (Hesbaye). Na een dikke tien kilometer stappen, komen we aan het provinciedomein in Opheylissem, dat gedomineerd wordt door de grote oude abdij die door de Norbertijnen werd gesticht in de 12de eeuw.  We trekken verder over kasseiwegen en door holle wegen net ‘onder’ de taalgrens naar de ‘geestige’ dorpen Saint-Jean-Geest en Sainte-Marie-Geest om een drietal kilometer verderop uiteindelijk na 26 à 27 km aan te komen in Jodoigne. Binnen de krijtlijnen van de huidige coronamaatregelen kunnen we misschien een terrasje opzoeken ter afsluiting.

Mensen die graag met de wagen komen, rijden best tot Landen station, waar er een grote parking is (gratis op zondag?).  Treinreizigers verwachten we uiteraard ook  in Landen station.  We spreken af om 10u00, zodat we de bus naar Orp-le-Petit kunnen nemen even over 10u00  Om 10u30 vatten we onze wandeling aan in Orp-le-Petit.

Ifv ons aankomstuur in Jodoigne zijn er twee mogelijkheden om de terugreis naar Landen aan te vatten.  Ofwel nemen de bus (De Lijn) naar Tienen, waar je een trein naar Landen kan nemen (rechtstreekse korte treinrit).  Ofwel nemen we de bus (TEC) naar Leuven, van waaruit je je terugreis per trein kan verder zetten of voor de mensen die met de wagen komen per trein vanuit Leuven naar Landen kunnen sporen.

Indien je geen TEC Mobib kaart hebt, kan ik desgewenst een ticket voorzien.  Gelieve hiervoor enerzijds 3 euro per ticket gepast geld te voorzien en anderzijds mij ten laatste maandag 10 mei te laten weten of zo’n ticket nodig hebt.

Wanneer:  donderdag 13 mei 2021 om 10u00 Landen aan de bushaltes bij het treinstation.

Wat : ongeveer 27 km aan normale wandelsnelheid, zoveel mogelijk over niet-verharde paden.

Waar : Station van Landen.

Meebrengen : picknick en eventueel tussendoortjes, voldoende drinkwater, degelijke wandelschoenen,  ev. regenjasje, wat kleingeld (voor de deelname), mondmasker voor op het openbaar vervoer en andere plaatsen waar afstand houden moeilijk is, ontsmettende alcoholgel,  Lijnkaart of je abonnement van De Lijn (betalen per sms of via De Lijn app of KBC Mobile kan ook, cash echter niet).  Mobib-kaart met TEC-ticket(s)

Begeleiding : Gerd     (tel 0487/37.18.02) enkel dag zelf

Info: gerd@vertrek.be

Deelname : 3 € (ter plaatse te betalen aan de begeleider, graag gepast, opdat we niet te veel tijd verliezen met wisselen).

Aanmelden voor deze daguitstap

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0475 391619
info@vertrek.be
Bank
Bank: BE67 7343 4419 2987
BTW: BE0450.262.617

© VZW het Vertrek 2024 ~ website door WEN Kunst Webdesign