Wandeling Lovenjoel

2 augustus 2020

Langs adellijke weldadigheid

Wij starten deze dagtocht door de vallei van Klein-Leuven aan de dorpskerk van Lovenjoel(Stationsstraat Bierbeek). Rond de kerk is voldoende  parking. Wij gunnen ons eerst een blik op het voormalig kasteel van de graven de Spoelbergh, nu een residentieel woonerf. De Heerbaan voert ons meteen langs het Groot Park van Salve Mater, het vroegere domein van de graven de Spoelbergh. Hun royale vrijgevigheid was de start van dit eertijds zeer bekende psychiatrische instituut voor vrouwen.  Op het einde duiken wij een spoorwegtunneltje in en komen zo aan de Rijsmortel. Door de Langestraat klimmen wij naar de hoogte van Driebek met mooie uitzichten op het Brabantse heuvelland ten oosten van Leuven. Wij blijven de Langestraat volgen richting het gehucht Den Bremt. Van de Benedenheide gaan wij naar de Bovenheide. Weggedoken in het beboste landschap ontdekken wij het piepkleine gehucht Merbeek. Wij steken de Wolfsberg over waar een holle weg ons recht naar het landgoed Wilderhof leidt ( nu een exclusieve tennisclub). Wij omcirkelen het goed en na de kruising met de drukke weg tussen Bierbeek centrum en Korbeek-Lo stappen wij dapper naar de Builoog. Hier zwenken wij langs een kronkelend pad naar de Krijkelberg dat het indrukwekkende St Camillus psychiatrisch gesticht voor mannen torst. Wij gaan door het minivalleitje van de Herpendalbeek naar de oude steenweg van Leuven naar Hoegaarden. Zo raken wij onder de spoorlijn door. Wij volgen het traject van die oude steenweg van Leuven naar Hoegaarden tot wij nogmaals het spoor kruisen. Meteen doemt het silhouet van de Parkabdij voor ons op. Wij stappen resoluut de poort naar het neerhof binnen richting de vroegere watermolen waar een gezellige taverne is ingericht. Tijd immers om de innerlijke mens te versterken en een hapje te eten( of verkiezen wij een picknick aan de vijvers?). Na deze middagpauze stappen wij door de drie achtereenvolgende poorten naar Park-Heverlee. Maar snel kiezen wij weer voor een rustige landweg en klimmen naar de heuvelrand die de abdijsite domineert. Wij keren terug richting spoorlijn en de vallei van Korbeek. Langs de statige hoeves van Dalem en de H Geest  kiezen wij aan het Papiermoleken  de richting van het dorp van Korbeek-Lo. Aan het Vijverhof moeten wij weer eens de spoorweg onderdoor die wij dan volgen terug tot wij ons eerste spoorwegtunneltje terugzien. Nu nemen wij een Bijzonderenweg langs de proefhoeve van de KULeuven en de oude watermolen. Wij stappen langs de grote poort het domein van Salve Mater in en wandelen voorbij de oude paviljoenen van deze vroegere psychiatrische instelling voor vrouwen. Wij steken het park door en staan weer terug voor de kerkdeur van Lovenjoel.

Datum: zondag 2 augustus om 10u30

Vertrek: St Lambertuskerk, Stationstraat te Lovenjoel. Rond de kerk is parkeergelegenheid.

Afstand: 14 km. Hoewel meestal landwegen en veldwegels toch vrij goede ondergrond. Het heuvelachtig parcours vergt wel aangepast schoeisel. Vergeet ook geen water voor onderweg want er zijn geen gelegenheden tot drinken.

Eetgelegenheid: tijdens de middag is er gelegenheid voorzien voor een maaltijd in de taverne in Parkabdij. Na de wandeling kan mits afspraak in Lovenjoel of in Bierbeek gegeten worden.

Deelname:    2,5 euro ter plaatse aan begeleider te betalen.

Maximum aantal deelnemers: 15 + 1 begeleider

Inschrijving: Georges@vertrek.be

Begeleiding: Georges ( 0496/10.83.63) enkel op de dag zelf.

Deze uitstap is VOLZET.

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0475 391619
info@vertrek.be
Bank
Bank: BE67 7343 4419 2987
BTW: BE0450.262.617

© VZW het Vertrek 2024 ~ website door WEN Kunst Webdesign