5-daagse fietsvakantie Eibergen

22 tot 26 juli 2020

Deze reis is VOLZET.

Dag 1: de oude IJssel fietsroute –  37 km

Vertrek om 11u stipt in Gelderland

De Oude IJssel is een van de inte­ressantste rivieren van de Achter­hoek. De rivier is goed bevaarbaar en maakte een levendig handels­verkeer met het Duitse achterland mogelijk. Dat legde plaatsen zoals Doetinchem geen windeieren. Bovendien werd in het dal van de Oude IJssel ijzeroer gevonden. Het is geen toeval dat de eerste hoogoven in de Achterhoek heeft gestaan. De ertsvoorraden en de op houtskool gestookte ijzergieterijen zijn vrijwel geheel verdwenen.
Voor de niet-fietsers die dag is er een wandeling van 8 km uitgewerkt vanaf dezelfde plaats

Dag 2: Berkelland en omgeving –  53 km

De natuur in de omgeving van Berkelland is prachtig en gevarieerd. In het halfopen landschap waar het ene landschap het andere ontmoet vind je nog rust, ruimte en kleinschaligheid. De rivieren de Berkel en de Slinge stromen samen met talrijke meanderende beken door een fraai coulisselandschap. De bossen worden afgewisseld met prachtige landerijen en weidse uitzichten, waarbij historische gebouwen als boerderijen, landhuizen, havezaten, kerken en watermolens meteen in het oog springen. Fietstocht vanuit het hotel

Dag 3: Haaksbergen –  53 km

Als je in de uitgestrekte natuurgebieden rondom Haaksbergen doolt, raak je je besef voor tijd even kwijt. Hier ervaar je nog steeds de rust en de ruimte van het natuurlandschap van weleer. Slingerende oude zandweggetjes, statige eikenlanen, weidse heidevelden, zompige moerasbossen, ruige graslanden, drassig hoogveen, idyllische vennetjes en talloze beekjes wisselen elkaar voortdurend af.

Dag 4: 8-er de grens, 4-en we de vrijheid – 66 km

Met het verdwijnen van grenscontroles in 1992 raakten de grens- en smokkelaar verhalen uit het grensgebied in de vergetelheid. Deze route brengt het leven weer tot leven aan de grens. De fietsroute “8-er de grens” wordt de eerste grensoverschrijdende fietsroute met “kruispunten”. Voorbij de grens is alles direct serieus anders. De boerderijen zijn minstens drie keer zo groot dan de hoeves die we eerder passeerden. De Duitse akkerlanden reiken tot ver over de horizon. Dan gaat het richting het Zwillbrocker Venn met zijn flamingo’s, de broedplaats van ongeveer 40 flamingo’s. Het natuurgebied is ongeveer 157ha groot.

Dag 5: Winterswijk – 45 km

We kunnen het ons niet laten, en fietsen nog eens via Zwillbrock. Benieuwd of er flamingo’s bijgekomen zijn. Rondom Winterswijk is het heerlijk fietsen door een historisch hoevelandschap met prachtige bossen, houtwallen, beekjes, heide en hoogveen. Deze fietsroute laat je de omgeving van Het Nationaal Landschap Winterswijk zien. Via de buitenwijken, gaat het naar het openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde, waar u geïnformeerd wordt over het boerenleven in voorbije eeuwen. U kunt er ook pannenkoeken eten. Een bezoekje aan het ‘Grolsche’ in Groenlo vormt een aangename afsluiting: op het terras bij de bakker op de markt kunt u genieten van een kop koffie en vers gebak.

Programma kan gewijzigd worden door weers-, of andere omstandigheden

Deze reis is VOLZET.

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0475 391619
info@vertrek.be
Bank
Bank: BE67 7343 4419 2987
BTW: BE0450.262.617

© VZW het Vertrek 2024 ~ website door WEN Kunst Webdesign