De Katharen achterna

22 tot 29 augustus 2020

Deze reis is VOLZET.

Het was in het departement Aude dat in de 13de eeuw de sekte der Katharen een angstwekkend aantal aanhangers ging tellen. Zij kwamen massaal in opstand tegen de corruptie en de intriges binnen de Kerk. Rome keek dit niet met lede ogen aan: de toenmalige paus liet zonder scrupules toe dat in een meedogenloze kruistocht meer dan 20.000 burgers vermoord werden, weerloze slachtoffers, die zich wanhopig verschansten in onneembare burchten op heuvels en rotsen. Deze schuilplaatsen van ‘jagers’ en ‘wild’ vormen nu historische etappeplaatsen in ‘le Pays Cathare’, een prachtig stuk Zuid-Frankrijk, dat op velen een mystieke aantrekkingskracht blijft hebben.

Het is een episode uit de Franse geschiedenis die tot de verbeelding spreekt. De regio van de Languedoc, waar troubadours rondtrokken en de lokale edellieden een onafhankelijke koers voeren, kwam in de greep van een nieuwe interpretatie van het christendom en velen sloten zich aan bij de Katharenbeweging. Zowel de Franse koning als de paus wilden de regio echter opnieuw onder controle krijgen, met bloederige taferelen tot gevolg.

In het onherbergzame landschap ziet u vandaag de spectaculaire ruïnes van de burchten waar de Katharen bescherming zochten, als stille getuigen van deze zwarte periode. Dwars door de streek loopt een 250 km lange wandelroute (GR 367) die de kastelen met elkaar verbindt. Fervente trekkers leggen het volledige traject te voet af, maar u kunt er ook prachtige dagtochten maken.

Het best bewaarde kasteel is het Château de Peyrepertuse. Vanuit het nabijgelegen dorpje Rouffiac des Corbières leidt een wandelpad naar de top. Daar geniet u een prachtig uitzicht over het landschap en ziet u arenden rondzweven. In de verte kunt u ook een andere vesting ontwaren: de Château de Quéribus, toegankelijk vanuit het dorpje Cucugnan. De meest mythische burcht is ongetwijfeld die van Montségur, die als laatste toevluchtsoord het symbool werd van het hardnekkige verzet van de Katharen. Het uitzicht is er spectaculair en u treft er vaak een lokale gids, die bezoekers inwijdt in de geschiedenis van de plek.

In de regio bevinden zich ook vele pittoreske dorpen zoals Quillan of Couiza, waar mensen op het dorpsplein verpozen. Een vakantie in deze regio is niet compleet zonder een bezoek aan Carcassonne met de middeleeuwse ‘cité’, die in de negentiende eeuw volledig werd gerestaureerd. Laat u betoveren door dit feeërieke silhouet…

In deze historisch belangrijke regio maken we van de gelegenheid gebruik om verscheiden mooie burchten, abdijen, grotten en bekende steden te bezoeken.

Dit afgewisseld met een wandeling in de natuur en/of op weg naar een hoger gelegen burcht die anders niet te bereiken is.

Deze reis is VOLZET.

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0475 391619
info@vertrek.be
Bank
Bank: BE67 7343 4419 2987
BTW: BE0450.262.617

© VZW het Vertrek 2024 ~ website door WEN Kunst Webdesign