Scheveningen – Den Haag

23 tem 25 juni 2023

Deze reis is VOLZET.

Tijdens ons weekendje Nederland combineren we cultuur en natuur. We bezoeken Den Haag en verblijven in ons hotel in Scheveningen dichtbij de kust. Dus een ideale combinatie en voor elk wat wils.

Scheveningen was oorsprongelijk een vissersdorp maar is uitgegroeid tot een populaire badplaats.
Aan het begin van de 18e eeuw bestond het dorp slechts uit enkele straten. In de loop van de 19e eeuw ontstonden de sloppen en hofjes. Omdat er geleefd werd in vochtige huisjes, zonder riolering en met gebrek aan frisse lucht waren regelmatig epidemieën met honderden slachtoffers.

Deze problematiek van slechte behuizing werd onder de aandacht gebracht en vanaf 1900 werd begonnen met het saneren van de sloppenbouw. Deze sanering was pas rond 1935 voltooid. Duindorp is onderandere een van de nieuwbouwwijken die vanaf het begin van de 20e eeuw werd aangelegd.

Scheveningen was tot halverwege de 17e eeuw met Den Haag verbonden door een duinpad, het Westerpad. In 1665 kwam er een lange recht straatweg waardoor de verbinding aanzienlijk verbeterde. Langs deze weg lieten welgestelden mooie landhuizen en villa’s bouwen.

Dat Schevingen een vissersdorp was kun je nog afleiden aan de straatnamen : Badhuiskade, Havenkade en Haringkade.

In 1818 opende het 1e badhuis. Welliswaar een klein houten gebouwtje, maar de basis om later het grote Stedelijk Badhuis te worden. Dit gebouw werd later verbouwd tot hotel.

Het huidige Kurhaus werd in 1901 rechstreeks verbonden met de welbekende Pier.

Den Haag  is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en is op de twee na grootste stad van Nederland.

Alhoewel Den Haag niet de hoofdstad is van Nederland, is het wel de residentie (regeringszetel) en fungeert het in veel opzichten als hoofdstad.

De Nederlandse regering en het parlement zijn in de stad gevestigd, alsook de residentie van het koninklijk huis. We hebben allemaal ongetwijfeld al beelden gezien van leden van het koningshuis in Den Haag.

Daarbij nog diverse ambassades, ministeries en diverse Rechtshoven, wat maakt dat Den Haag een uiterst belangrijke stad is.

Stad Den Haag dichtbij de Noordzee met een kustlijn van 11 kilometer en bijkomend nog een omvangrijk natuurgebied, maakt de stad aantrekkelijk om in te wonen.

We bezoeken Den Haag onder leiding van een gids zodat we zoveel mogelijk te weten komen over deze interessante stad.

 

Deze reis is VOLZET.

VZW Het Vertrek

Het Vertrek

Word lid van het Vertrek!

Het lidmaatschap is gratis, bovendien ben je automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief, zo blijf je steeds op de hoogte van al onze activiteiten.

Meld je hier aan »

Contactgegevens

Adres
VZW Het Vertrek
Dauw en Defossezlaan 25
1600 Sint Pieters Leeuw, België
Telefoon
0475 391619
info@vertrek.be
Bank
Bank: BE67 7343 4419 2987
BTW: BE0450.262.617

© VZW het Vertrek 2024 ~ website door WEN Kunst Webdesign